Elevii secției externe Podari alături de doamna profesor, Ileana Grigorie, doamna director, Marilena Andreescu și domnul primar, Aurel Gheorghiță urează tuturor mamelor la mulți ani!!!

Elevii secției externe Podari, sub atenta îndrumare a doamnei profesor, Ileana Grigorie, ne-au colindat aducând spiritul Crăciunului mai aproape!

Românașii școlii “CORNETTI” – secția externă Podari, sub coordonarea doamnei profesor Ileana Grigorie, au întâmpinat 1 Decembrie cântând, jucând și simțind românește!

„Sărbătoarea recoltei”

 

Festivitate de absolvire – Secția externă de dans popular, Podari!
Profesor, Ileana Grigorie!

Minunea Învierii Lui Iisus să dăinuie în inimile tuturor, să vă lumineze viața și să vă aducă renașterea credinței, speranței, bucuriei cu bunătate și căldură în suflete!
Elevii secției externe Podari sub coordonarea doamnei Prof. Ileana Grigorie!

Elevii secției externe Podari sub coordonarea doamnei Profesor, Ileana Grigorie au pregătit mamelor o surpriză muzicală!

Românașii școlii “CORNETTI” – secția externă Podari, sub coordonarea doamnei profesor Ileana Grigorie, întâmpină 1 Decembrie cântând, jucând și simțind românește!

“Târgul toamnei” la secția externă Podari a Școlii “Cornetti“!

Elevii secției externe Podari respectă tradiția și întâmpină românește Sărbătoarea Învierii Domnului!


Galerie video



Galerie foto


,,Dansul s-a născut deodată cu vorba şi cântecul, ba mai mult, dansul este mai vechi şi decât muzica.’’ (F. de Ménie).

Dansul popular este una din valorile noastre culturale, una din tradiţiile cu care noi ne identificăm ca neam şi ţara. Când vorbim de dans trebuie să ne referim la dansul popular autentic şi aici nu se poate să nu te gândeşti şi la portul popular, la puritatea şi curăţenia tradiţiilor populare.

Muzica populară are un foarte bun impact asupra copiilor, având o linie melodică ușor de înteles, ritmată și armonioasă. La fel și dansul popular pe care noi dorim să-l transmitem și să-l păstrăm în valorile lui autentice.

Am avut elevi care inițial erau atât de retrași și timizi, dar care în decurs de câțiva ani au devenit de nerecunoscut, nu doar prin faptul că au înfruntat frica, ci pentru că și-au dezvoltat spiritul de competiție.

Dansurile populare românesti sunt, în totaliatea lor, de o foarte mare varietate, putând exprima spectaculos forta, temperamentul si iscusinta poporului nostru.

Beneficiile dansului asupra dezvoltării copilului sunt enorme. Ajută la concentrare și dezvoltă echilibrul, forța, coordonarea și flexibilitatea. Practicarea constantă a dansului dezvoltă și tonifică toate grupele de mușchi și contribuie la creșterea și modelarea armonioasă a corpului celui mic. Un alt avantaj care trebuie luat în considerare este faptul că dansul este o formă de distracție și relaxare. Copiii au posibilitatea de a se distra și a se amuza alături de alți copii. Prin dans ei își manifestă trăirile și se descarcă psihologic de micile lor probleme copilărești.

Dezvoltă responsabilitatea și îmbunătățește memoria. Mai ales când este vorba de lecții la anumite ore și în anumite zile, de figuri de dans care trebuiesc învățate exact așa cum arată profesorul, până la perfecțiune, de reguli interne care trebuiesc respectate. Iar repetițiile le stimulează și mai mult memoria.

Dansurile rezolvă inclusiv anumite probleme medicale precum: mersul incorect, poziția deficitară a coloanei vertebrale (cifoză, scolioză, lombalgie), tulburări de echilibru, tulburări de tonus muscular, întărește sistemul osos, crește imunitatea copiilor.

Prin dansurile populare, dorim să-i familiarizăm pe copii cu elemente ale acestei părti importante a folclorului nostru, contribuind astfel la formarea si consolidarea sentimentelor patriotice ce trebuie sădite în sufletul copiilor prin participarea lor directă, activă la mentinerea mereu vie a traditiilor culturii noastre populare, ca si la dezvoltarea ei continuă.Cursurile de dans popular se desfasoara pe o perioada de 2 ani, perioada in care ne dorim ca dansul popular autentic sa fie ridicat la rang de cinste.

Obiectivul general îl reprezintă deschiderea către oferta educaţională, sensibilizarea cursanților, descoperirea, păstrarea şi transmiterea tradiţiilor generaţiilor următoare, grupul ţintă fiind clasa externă a școlii Populare de Arte și Meserii ,,Cornetti”, alcătuită din elevii Scolii Gimnaziale ,,Constantin Gheorghiță’’ Podari.

Dincolo de actul artistic, dansul înseamnă folosirea mișcării coregrafice drept modalitate de îmbunătățire atât a abilității de exprimare emoțională, cât și a puterii de interacțiune socială. Dansul pune împreună puterea mișcării și dezvoltarea personală, pentru că lecțiile de dans oferă oportunități unice pentru autoexprimare, comunicare și interacțiune. Vârsta şcolară mică este considerată cea mai importantă pentru acumulare de impresii puternice şi pentru formare de priceperi şi deprinderi . Răspunsul natural al unui copil este mişcarea, iar mişcarea necesită coordonare, spaţiu şi muzică. Dansul şi muzica sunt cele mai complexe dintre arte. Acestea produc copiilor bucurie, plăcere, deschidere, confort. Dansul popular îsi propune să îmbine armonios libertatea copiilor cu buna dispozitie, astfel încât acestia să se bucure de ceea ce fac.

Amintirea participării la primele serbări si concursuri în copilărie vor rămâne în sufletul copiilor toată viata. Pe de altă parte, imaginatia bogată a copiilor îi va face să viseze si să aspire să devină buni dansatori, să facă parte din echipele care fac cunoscute dansurile noastre populare.

Școala Populară de Arte și Meserii ,,Cornetti’’ iși dorește să educe gustul celor mici către frumusețea și diversitatea dansului popular românesc, iar munca lor este și va fi răsplătită prin participarea la diverse spectacole,concursuri si târguri cu specific popular. Dansurile populare oferă copiilor posibilitatea de a participa frecvent la diverse concerte și concursuri naționale și internaționale. Astfel, ei ajung să aibă parte de ieșiri pe marile scene, iar fiecare succes înregistrat îi ajută să își consolideze încrederea în forțele proprii.

Această secție de dans popular a Școlii Populare de Arte si Meserii ,,Cornetti’’a înființat și format de-a lungul anilor mai multe ansambluri folclorice: ,,Braulețul fetelor’’, ,,Oltenașii”, ,,Brâulețul”, ,,Mugurașii”, ,,Oltenașii de la Jiu”.

Deși ansamblurile noastre de dans popular sunt de vârstă mică,am avut curajul și bucuria de a participa la diverse targuri populare,concursuri interjudetene și festivaluri folclorice regionale.

Printre aceste se numără:

  • Concursul Interjudețean ,,Vis de copil’’,ediția a IV-a ,2017– premiul al II-lea (ansamblul folcloric ,,Braulețul fetelor’’)
  • Festivalul folcloric regional ,,Cântecele și dansurile Amaradiei”,Melinești 2017- premiul al III-lea (ansamblul folcloric ,,Brâulețul”)
  •  Festivalul folcloric regional ,,Cântecele și dansurile Amaradiei”,Melinești 2017- premiul al III-lea (ansamblul folcloric ,,Oltenașii”).
  • Festivalul Judetean ..În pași de dans’’,Podari 2018 –premiul special (ansamblul folcloric ,,Oltenașii de la Jiu”)
  • Concursul județean ,,În pași de dans”,Podari 2019 ,editia I- premiul I special(ansamblul folcloric ,,Oltenașii de la Jiu”)
  • Concursul județean ,,În pași de dans”,Podari 2019 ,editia I- premiul I( ansamblul folcloric ,,Mugurașii”)
  • Participare la Târgul de turism al Olteniei 2016-2017,2017-2018,2018-2019,precum și la numeroase serbări si activități cu tematică folclorică.

,,Dansul frumos se naște din setea de dans. Iar setea de dans cere ca toți să danseze – chiar și cel ce joacă prost – căci altfel nu ar mai fi sete, ci o academie împietrită și spectacol fără semnificație.” Antoine de Saint-Exupery