„Ziua Olteniei” – a fost marcată de elevii școlii noastre și prin expoziția „Festin culinar ca-n Lunca Dunării”.
Aceasta a fost realizată de elevii secției externe Piscu Vechi sub coordonarea doamnei profesor, Camelia Popescu, în colaborare cu biblioteca comunală Piscu Vechi și primăria Piscu Vechi dar și cu sprijinul și ajutorul părinților și bunicilor!

La mulți ani, dragi olteni!
La mulți ani, Oltenia!

Șezătoarea ”Povestea firului de ață”, organizată de elevii Secției Externe Piscu Vechi

 
Expoziție de artă populară ,,Mărțișorul popular”, organizată de elevii Secției Externe Piscu Vechi

 

Atelier creativ 𝐏𝐨𝐯𝐞𝐬̦𝐭𝐢 𝐭̦𝐞𝐬𝐮𝐭𝐞 𝐥𝐚 “𝐂𝐚𝐬𝐚 𝐁𝐚̆𝐧𝐢𝐞𝐢’’, în cadrul modulului – Fire de patrimoniu, o experiență autentică alături de elevii de la Școala Populară de arte și meserii “𝐶𝑜𝑟𝑛𝑒𝑡𝑡𝑖’’, Craiova – secția externă de artă populară Piscu Vechi, clasa doamnei profesor 𝑀𝑎𝑟𝑖𝑎 𝐶𝑎𝑚𝑒𝑙𝑖𝑎 𝑃𝑜𝑝𝑒𝑠𝑐𝑢.

👉Elevii au țesut în cadrul activității tricolorul național, sub coordonarea colegei noastre 𝐷𝑖𝑎𝑛𝑎 𝐶𝑎̆𝑙𝑖𝑛, muzeograf la Secția de Etnografie, Muzeul Olteniei.

 

MAGIA SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ
La Cula Cernăteștilor-Muzeul Olteniei, sub îndrumarea doamnei profesor, Camelia Popescu, un profesionist și o iubitoare de artă și de frumos s-au adunat în cadrul unui atelier de creație, unde cu pricepere și îndemânare au început pregătirea exponatelor pentru sărbătorile de iarnă!

Elevii secției externe Piscu Vechi sub atenta coordonare a doamnei profesor, Camelia Popescu au participat la Zilele Municipiului Băilești. Sărbătoarea zaibărului și a prazului. Târg cu produse tradiționale.

Elevii secției externe Piscu Vechi au organizat și o mică expoziție sub atenta îndrumare a doamnei profesor, Camelia Popescu! Expoziția o fost organizată în incinta Casei de Cultură ,,Amza Pellea” din Băilești!

Elevii secției externe Piscu Vechi sub coordoanarea doamnei profesor, Camelia Popescu au participat la șezătoarea ,,Pe firul dorului” la Casa de Cultură ,,Amza Pellea” Băilești în cadrul Zilelor Municipiului Băilești.

1 Iunie – Școala “Cornetti”, Secția externă Piscu Vechi

Elevii noștri, alături de doamna profesor Camelia Popescu, au sărbătorit prin dans și voie bună “Ziua Copilului”

 

 

Elevii secției externe “Piscu Vechi” au participat la Sărbătoarea „Floarea de salcâm”, la Ciupercenii Noi, sub atenta coordonare a doamnei Prof. Camelia Popescu!

 

 

 

Elevii secției externe Piscu Vechi au participat, la Calafat, sub coordonarea doamnei profesor, Camelia Popescu, la o activitate în cadrul proiectului “Amintiți-vă de război, apreciați-vă libertatea” – Reconstituirea războiului de Independență, obiectivul specific fiind ” îmbunătățirea utilizării durabile a resurselor și a patrimoniului natural și cultural.”

Expoziție organizată de Școala „Cornetti” în Holul central al Consiliului Județean Dolj.
Aceasta este deschisă tuturor în perioada 24 februarie – 10 martie 2023!
Elevii secției externe de Artă populară – Piscu Vechi, sub coordonarea doamnei prof. Camelia Popescu.

Șezătoare de 24 Ianuarie la Secția externă Piscu Vechi!

Expoziția “Magia sărbătorilor de iarnă” – simplitate, magie, bucurie!
Organizată de către elevii secției externe Piscu Vechi a școlii “Cornetti”, sub coordonarea doamnei profesor, Camelia Popescu, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj și al Primăriei Piscu Vechi.

Tradiții și superstiții de Sântul Andrei – elevii secției externe Piscu Vechi împreună cu doamna profesor Camelia Popescu reușesc să îmbine vechiul cu noul valorizând tradiționalul!

Șezătoare de iarnă la școala “CORNETTI”, secția externă Piscu Vechi!

Lăsatul secului ca-n Lunca Dunării!

Atelier de creație pentru sărbătorile de iarnă

Festivalul Galfest- “Roadele Toamnei”, Calafat

Școala “Cornetti” – Expoziție de artă culinară “Ca-n Lunca Dunării”!

 

 

Şcoala ”Cornetti” – secția externă Piscu Vechi la Sărbătoarea Bujorului, Plenița!

Elevii Secției externe Piscu Vechi au participat la Calafat la GAL Fest

Șezătoarea primăverii la „Cornetti”!

 

Șezătoare ”Povestea firului de ață” la Școala ”Cornetti”, Secția Externă Piscu Vechi, prof. coordonator, Camelia Popescu!

 

Elevii cei mici ai secției externe Piscu Vechi – sărbătorind românește!

”Magia Sărbătorilor de Iarnă” în Holul Central al Consiliului Județean Dolj

Împodobirea bradului

1 Decembrie

Sfantul Andrei

„Lăsatul secului” pentru Postul Crăciunului

 

„ÎN PAS CU TOAMNA!”

 

Galerie

„Reconstituirea războiului de Independență”, în cadrul proiectului – „Amintiți-vă de război, apreciați-vă libertatea „, Calafat 9 mai 2021

 

Expoziție Sărbători Pascale -Artă, Tradiție și Simboluri Ediția I 2021

 

 

Expoziție Artă Populară dedicată Mărțișorului -23.02 -02.03.2021


 

Sezatoare Martisor 2021

 

Podari noiembrie 2016

Alaiul Călușului Oltenesc 2015

Sibiu 2014

Țărnaika 2013

ZIUA SATULUI BASARABI 2012

ZIUA SATULUI BASARABI 2011

Basarabi 2003-2005

Descriere

Leagăn srăvechi de istorie şi cultură românească, comuna Piscu Vechi, judetul Dolj ( la fel ca toate așezările de pe Valea Dunării ) este, totodată, păstrătoarea unor comori de frumuseţe, purtate cu sensibilitate şi măiestrie de cei care au trăit şi trăiesc în aceste locuri. Oamenii de aici şi-au hrănit sufletul din izvoarele de frumos ale naturii şi vieţii, făurind doine şi balade care au înfruntat veacurile ajungând până la noi. Cu migală şi talent, sătenii din Piscu Vechi au dăruit nobleţea gândirii şi simţirii lor în motivele ţesute pe pânză ori încrustate în lemn, iar cântecele şi jocurile pe care le-au creat şi le-au păstrat sunt ca o nepreţuită comoară.

Cântecul, jocul şi portul popular, ilustrând tradiţiile şi bogăţiile fără de preţ ale unor oameni harnici şi statornici i-au însoţit pe locuitorii acestor meleaguri de-a lungul existenţei lor seculare.

Frunza verde foi ca salca,
O mandruta de la Saca,
Cum se vaeta saraca,
Ca i-a mancat lupii vaca!
N’am parale sa’i iau alta.

Creaţia folclorică locală consemnează numeroase aspecte din istoria frământată a acestor ținuturi, completează tezaurul acesteia cu numeroase fapte, oferind iubitorilor de frumos, un fond documentar bogat, inedit şi valoros.

Aria cuprinzătoare a cântecului şi jocului popular este legată de o la fel de cuprinzătoare  bogăţie de datini şi obiceiuri tradiţionale prilejuite de îndeletnicirile şi petrecerile populare, de momente importante din viaţa şi munca oamenilor.

Dintre acestea, obiceiurile legate de ritualul de botez, nuntă si chiar inmormantare, de clacă şi şezătoare sau de sărbătorile Pascale si ale Anului Nou, evocă sentimentele emoţionale de aleasă simţire artistică şi patriotică.

Trebuie cunoscut că Oltenia de lângă Dunăre a fost leagănul unei intense creaţii folclorice semnatară, în plan spiritual, a unui autentic act de permanenţă românească.

De aceea am încercat să descifrez culorile portului popular şi cadenţa jocului.

 

Pe aceste meleaguri, am descoperit oameni pasionaţi de dansul popular, oameni acum cu vârste rezonabile care ne-au povestit ce momente fericite şi clipe minunate au trăit prin cantecul si dansul popular.

Elevii secţiei de dans popular au ales această disciplină pentru a duce mai departe dansul şi jocul popular, arta, tradiţiile şi obiceiurile locului.

Dansul popular, prin varietatea sa, prin tradiție și sentiment, este expresia fiecarui colț de țară, cu obiceiurile, oamenii și cultura lui. Parcă uitate de cei mai multi tineri, dansurile populare ard in inimile bunicilor și străbunicilor „dependenți” de folclor  . Dansurile populare nu au voie să dispară, ele trebuie să renască, să existe in inima fiecaruia dintre noi.      

Dansul popular împreună cu cântecul popular va fi şi peste veacuri prezent în viaţa satului la diverse evenimente din viaţa oamenilor şi a satului când tineri şi vârsnici în costume naţionale încearcă să salute anul care abia începe – interpretând diferite dansuri, cântece şi strigături.

  „Se spune că popoarele care își uită tradiția sunt sortite pieirii.”

Secția Externă de dans popular, a Școlii Populare de Arte și Meserii CORNETTI Craiova, din localitatea Piscu Vechi, care cuprinde Ansamblul Artistic Trestioara și cetele de călușari, a fost înființată la începutul anului școlar 2020 – 2021.

 

Ne –am propus ca prin activitatea acestei secții externe, cu sprijinul primăriei, consiliului local, al părinților, bunicilor și străbunicilor copiilor și tinerilor care frecventează cursurile, al Școlii gimnaziale Piscu Vechi, al lăutarilor din localitate, să promovăm dansurile populare, să ducem mai departe cu mândrie cântecele bătrânești, portul popular, să promovăm folclorul autentic, tradițiile și obiceiurile din Piscu Vechi, Pisculeț, din Lunca Dunării ( lunca județului Dolj ) și din sudul Olteniei.

Obiectivele principale sunt dezvoltarea capacităţii copiilor de a interpreta dansuri populare, stimulând inteligenţe multiple,

formarea sentimentului de mândrie, respect faţă de folclorul tradiţional şi frumuseţea acestuia.

Ne dorim ca elevii acestei secții externe să manifeste dragoste faţă de obiceiurile şi tradiţiile româneşti, să achiziţioneze și să confecționeze costume necesare dansului popular, să-şi însuşească strigături specifice dansurilor populare, să înveţe elementele de bază ale dansului popular, să prezinte spectacole în școală‚ în cadrul comunităţii locale și în diferite spectacole și festivaluri locale, regionale, naționale și internaționale.

Și, din fericire, ceea ce ne-am propus, am început să realizăm cu succes.

 

Am găsit la Piscu Vechi o deschidere deosebită din partea familiilor elevilor  înscriși la cursurile școlii. In afară de cursurile de dansuri populare, am desfășurat o serie de activități privind renașterea și transmiterea din generație în generație a tradițiilor, datinilor și obiceiurilor străvechi, cu participarea și implicarea directă a părinților, bunicilor și rudelor elevilor. Am desfășurat și avem în desfășurare o serie de șezători, ateliere de creație populară, de artă populară, de confecționat mărțișoare și ateliere gastronomice.

Secția externă Piscu Vechi desfășoară în cadrul Școlii Populare de Arte și Meserii CORNETTI Craiova o serie de parteneriate locale, regionale, naționale, dar și un parteneriat transfrontalier cu Bulgaria.

Elevii Secției externe Piscu Vechi au participat fizic în cadrul proiectului transfrontalier România – Bulgaria „Amintiți-vă de război, apreciați-vă libertatea”,  în perioada 16 – 18 octombrie 2020, unde au obținut o diplomă de participare și o distincție.

Premii și diplome obținute cu elevii de-a lungul anilor la secțiile externe Basarabi, Poiana Mare, Podari.

Secția externă Podari:

  • 18 – 20.03.2016 – Diplomă de participare – Târgul de Turism al Olteniei, CRAIOVA
  • 03.2016 – Premiul III – Tradiții Oltenești, CRAIOVA
  • 04.2016 – Premiul I – Folclor pe Amaradia, CRAIOVA
  • 05.2016 – Premiul II, Diplomă de participare – Cântecele și dansurile Amaradiei, Melinești
  • 06.2016 – Diplomă de participare – Alaiul călușului Oltenesc – CRAIOVA
  • Iunie 2016 – Premiul II, Premiul III, Premiul III, Diplomă de participare – Festivalul concurs național de dans – Cununa Sânzienelor – Găiești, Dâmbovița

 

Basarabi – Poiana Mare

  • 09.2003 – Diplomă de participare – MajdanArt –Majdanpek, SERBIA
  • Septembrie 2003 – Emisiunea-concurs M-am născut cu stea în frunte, ETNO TV, BUCUREȘTI
  • 06.2004 – Diplomă de participare Festival Folcloric, Vidin, BULGARIA
  • 04.2004 – Festivalul Paștelui – Premiul I, Țărnaika, SERBIA
  • 01.2004 – Vedete în devenire – Radio Oltenia Craiova
  • 18 – 19.06.2004 – Deniile Eminesciene – Iași – Putna
  • Martie 2005 – Coridor cultural România – Bulgaria, CALAFAT
  • 26 – 27.05 2005 – Satul românesc în zi de sărbătoare – CRAIOVA
  • 04.2005 – Diplomă de participare – Pod cultural peste Dunăre, Cosovo, BULGARIA
  • Aprilie 2005 – Premiul I – Festival folcloric – Cosovo , BULGARIA
  • 16 – 17.12 2011 – Malinik 2011 – Zlot, SERBIA
  • 05.2012 – Diplomă de excelență, Diplomă de existență, Premiul II, Premiul I, Premiul I, Premiul I special – Lada de zestre a românilor, Ghidici
  • 04.2012 – Premiul I, Premiul II, Diplomă de onoare  – Festivalul Paștelui – Țărnaika, SERBIA
  • 4 – 6.05.2012 – Diplomă de participare – Zilele Municipiului Calafat
  • 06.2012 – Diplomă de onoare – Ziua satului Basarabi
  • Mai 2012 – Diplomă de participare – Antimovo, BULGARIA
  • Mai 2012 – Patalama – Titlu de Oltenaș – Calafat
  • 04.2012 – Diplomă de onoare – Topolnița, SERBIA
  • 21 – 22.09.2012 – Diplomă de participare – Festivalul Tradiții Argeșene, Corbeni, ARGEȘ
  • 05.2013 – Diplomă de excelență, Premiul I – Lada de zestre a românilor, Ghidici
  • 05.2013 – Diplomă de onoare – Mălainița, SERBIA
  • 9 – 12.05.2013 – Diplomă de participare – Zilele Municipiului Calafat
  • Septembrie 2013 – Diplomă de participare – AVE – Vidin, BULGARIA
  • 05.2013 – Trofeul pe secțiune, Premiul III, Premiul II, Premiul I, Diplomă de onoare, Premiul III, Trofeul pe secțiune – Festivalul Paștelui – Țărnaika, SERBIA
  • 19 – 31.05.2014 – Diplomă de onoare – Festivalul Zilele porților deschise – Școala Populară de Arte și Meserii ILIE MICU, SIBIU
  • 04.2014 – Diplomă de participare – Ziua Comunei Poiana Mare
  • 11.2014 – Diplomă de onoare – Juvelnicul cu rânduieli – Poiana Mare
  • 1 – 3.05.2015 – Diplomă de onoare – Juvelnicul cu rânduieli – Basarabi
  • 7 – 10.05.2015 – Diplomă de participare – Zilele Municipiului Calafat
  • 05.2015 – Diplomă de participare – Alaiul călușului Oltenesc – CRAIOVA